ABC-ul hobbycultorului (1)


1. De unde cumpărăm?

Pentru aproape orice bun pe care îl cumpărăm, avem un furnizor al nostru, în care avem încredere atunci când achiziționăm un produs, indiferent dacă vorbim de bunuri electronice, electrocasnice, îmbrăcăminte, alimente, scule și unelte și așa mai departe.
În cazul de față, fiindcă blogul, în marea lui parte, se referă la mobilier făcut în regim do-it-yourself, am să vă „vând” câteva ponturi despre câteva locuri de unde puteți achiziționa diverse accesorii atunci când vă aventurați într-un proiect.
Voi începe cu produsul de bază, în speţă cu PAL-ul melaminat, fără de care nu puteţi alcătui un obiect de mobilier, din PAL melaminat, evident. Bineînţeles, aveţi la îndemână varianta lemnului masiv sau a metalelor, dacă priceperea, îndemânarea şi uneltele vă permit. În ceea ce mă priveşte, tânjesc după lemnul masiv, dar lipsa unui spaţiu adecvat m-a determinat să aleg PAL-ul ca variantă de compromis. Şi, cu sculele potrivite, putem obţine şi din acesta piese de mobilier de efect. Imaginaţia e singura limită.
Pentru cei care locuiesc în oraşele mari, varianta cea mai la îndemână o reprezintă magazinele gen Dedeman, Leroy Merlin, Brico Depôt, Praktiker, Arabesque, Ambient, Hornbach şi altele. Am spus varianta cea mai la îndemână. Atenţie! Nu întodeauna e şi varianta cea mai bună. Magazinele prezentate mai sus pot avea avantajul preţului scăzut, dar pe de altă parte sacrificăm calitatea. Şi afirm acest lucru din cel puţin două motive: calitatea tăierilor şi a optimizării poate fi defectuoasă (uneori nici nu există optimizare), iar în al doilea rând, personalul de la departamentul de debitare nu are întodeauna pregătirea tehnică necesară pentru lucrul cu PAL. Şi acestea două le susţin cu propria experienţă. De aceea vă sfătuiesc (şi asta se aplică şi celor din localităţile unde aceste megamagazine nu există) să căutaţi un atelier de tâmplărie care produce mobilă la comandă în regim propriu, de la debitare şi până la produsul final sau pur şi simplu ateliere de debitat PAL, fiindcă aceste ateliere deţin atât tehnologia potrivită debitării materialului, cât şi cunoştinţele tehnice necesare. Vă pot îndruma şi vă pot ajuta atunci când aveţi nelămuriri. Cu ajutorul oamenilor din astfel de ateliere am învăţat multe şi încă mai învăţ. Cele mai multe astfel de ateliere au şi furnizori care le livrează materialul, astfel că preţurile pentru debitare vor fi decente, cu condiţia să întâlniţi persoane de încredere.
Feroneria, o altă componentă esenţială a mobilierului, o puteţi găsi şi aici, la aceste supermarketuri de bricolaj, dar aici e chiar mai indicat să găsiţi un atelier care produce mobilier la comandă fiindcă experienţa lor vă va fi cu siguranţă utilă. Pe de altă parte, aici mai avem o alternativă şi anume magazinele online. Pot să vă recomand câteva şi să vă sfăuiesc să evitaţi altele, dar toate acestea se rezumă la experienţa proprie cu ele, deci vă rog să nu o luaţi ca şi adevăr absolut. Şi, atenţie! nu sunt plătit să le fac reclamă.
Un site cu care am avut de-a face de câteva ori este cel al celor de la Roxymob (căutaţi pe net). La prima vedere, site-ul lasă puţin de dorit, dar veţi găsi acolo o sumedenie de lucruri utile care, după o oarecare experienţă, vă vor aprinde imaginaţia. De asemenea, în unele cazuri au şi schiţe de montaj, precum şi personal destul de bine instruit care vă poate ajuta în căutările voastre. Eu am avut nevoie de ei în două rânduri şi au fost în egală măsură prompţi, eficienţi, disponibili şi, mai ales, capabili să îmi răspundă la întrebări.
Protege Parol este un alt site cu care am avut o experienţă plăcută, deşi am apelat la ei pentru produse care tind puţin spre clasa premium. Am găsit un produs asemănător cu al lor pe alte site-uri la preţuri mult mai mici, dar i-am preferat pentru calitatea produsului cunoscută din experienţa anterioară. Veţi găsi acolo soluţii (ce-i drept, puţin mai costisitoare) la unele probleme cu care v-aţi putea confrunta când vă confecționați mobilierul.
Feromob, un alt site care la care am găsit elemente de feronerie de calitate bună. Sunt, de asemenea, amabili şi prompţi în livrarea comenzilor.
Regency Company. Nu am cumpărat de la ei decât prin intermediul atelierului de la care îmi procur PAL-ul. Au preţuri OK, dar dacă cumpăraţi direct de la ei de pe site, nu vi se oferă posibilitatea plăţii la primirea coletului, ci doar online sau direct în magazin. Pe de altă parte, am întâmpinat probleme atunci când pentru un set de feronerie am primit doar o parte din produse fiindcă nu aveau pe stoc setul complet. La polul opus se află Roxymob care mi-a pus în vedere că nu au o anumită componentă pe stoc şi m-au rugat să aştept câteva zile până vor putea să îmi livreze toate produsele, sau Feromob, care nu aveau un anumit produs pe stoc şi mi-au recomandat o variantă.

Evident, dacă aveţi un furnizor preferat, nu ezitaţi să îl exploataţi.

Spor!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.